Hielspoor

Wat is hielspoor?

Onder de voet loopt een pees, vanaf de tenen naar de hiel. Tijdens het lopen wordt deze uitgerekt en de aanhechting komt onder grote druk te staan. Wanneer de peesplaat geïrriteerd raakt bij de aanhechting met het hielbot, en zelfs gaat ontsteken, ontstaat er een verkalking aan het bot. Dan spreken we van hielspoor.

Hielspoor ontstaat door overbelasting van de voet. Dit kan door intensieve activiteiten te doen zoals hardlopen, springen, rennen en veel wandelen. Dus bent u actiever gaan sporten? Let dan goed op de signalen. Maar ook zwaarlijvigheid en langdurig stilstaan vormen een belasting voor de voetspieren. Ook de stand van uw voeten kunnen een aanleiding zijn voor hielspoor. Als deze factoren geven veel druk op de peesplaat.

Maar de aller bekendste oorzaak van overbelasting die hielspoor tot gevolg kan hebben is overpronatie. Dat is het licht doorzakken van de voetboog, omdat de enkels naar binnen zakken. De peesplaat staat dan de hele tijd onder hoge spanning.

Mysole-hielspoor-klachten
Mysole-step-into-your-comfort-zone

Klachten hielspoor

Gelukkig kan het bij veel mensen spontaan weer over gaan als ze rust nemen en inlegzolen dragen. Maar sommige mensen blijven maar pijn houden. Er bestaan injecties, corticosteroïden-injecties, en in het ergste geval kun je je laten opereren aan hielspoor. Wat zijn dan de klachten?

Wanneer u eenmaal hielspoor heeft, komt u daar niet zomaar vanaf. Het is makkelijk te herkennen. Mensen met hielspoor ervaren een gemene felle pijn aan de onderkant van de hiel. De pijn onder de hak kan uitstralen naar de zijkanten van de hiel.
De meeste pijn wordt gevoeld als vanuit rust de voeten weer worden belast, zoals bij het opstaan in de ochtend, of na een lange autorit. Dat komt doordat de peesplaat, een brede pees die van de voorvoet naar de hiel loopt, in ruststand een beetje stijf wordt. Eenmaal in beweging vermindert de pijn weer wat, maar komt helaas ook weer terug. Sommige mensen hebben zoveel en voortdurend pijn dat lopen bijna onmogelijk is.

Symptomen herkennen

Twijfel je of je hielspoor hebt? Wacht dan niet te lang en laat een specialist ernaar kijken. Het probleem kan anders alleen maar groter worden en de oorzaak en de pijn lastiger te bestrijden. Tips om hielspoor te herkennen:

Het doet vooral pijn na rust, bij langdurig stilstaan, bij stress (door aanspanning van de peesplaat) en tijdens autorijden.
Het belangrijkste is om de voet rust te geven. De pees heeft namelijk tijd nodig om te herstellen. Het is ook belangrijk om overbelasting tegen te gaan.

Wat kunt je nog meer doen? Koelen, medicijnen en oefeningen.
En: de juiste inlegzolen dragen!

Mysole-hielspoor-klachten
Mysole-hielspoor-klachten

Inlegzolen hielspoor

Je fysiotherapeut of podotherapeut start meestal een shockwave therapie: een uiterst pijnlijke behandeling. Middels stootjes geluidsgolven op pezen, spieren en kapsels wordt de kalklaag letterlijk afgebrokkeld. Het vergruisde kalk wordt door het lichaam afgevoerd. Als dit niet helpt, is het weleens nodig een operatie te ondergaan.

Ook schrijft hij waarschijnlijk steun- of inlegzolen voor die de voet op de goede manier steun bieden en overbelasting voorkomen. Steunzolen of inlegzolen bieden een pijnvrije oplossing!

Speciaal voor Hielspoorklachten adviseren we je om andere, door Mysole ontwikkelde inlegzolen te gebruiken. Klik hier om de inlegzolen voor hielspoorklachten van Medisole® te bekijken.