Een van de meest voorkomende voetklachten die we hebben onderzocht samen met podologen en podotherapeuten, zijn overpronatie en supinatie, ofwel scheefstand van de voet. We vertellen graag meer over de diagnoses, de veel voorkomende klachten daarbij en de juiste inlegzolen van Mysole.

Overpronatie en supinatie

Veel mensen hebben last van doorgezakte voeten, ofwel overpronatie. 

De spieren aan de binnenkant van de voet zijn bij overpronatie minder sterk, waardoor de voet naar binnen doorzakt. Wanneer je enkel verder doorzakt en je voetboog aan de binnenkant van je voet minder sterk is, dan zakt de voet te lang en te ver door.

Supinatie is het tegenovergestelde: we spreken van supinatie als de buitenkant van de enkel of middenvoet juist naar buiten kantelt. De holte van de voet wordt dan opgetrokken. Als de enkel en voet te veel naar buiten staan, kan dat klachten geven omdat er teveel trekkracht staat op de banden, spieren en pezen. Die kunnen zelfs overbelast raken en uiteindelijk klachten geven.

Klachten overpronatie en supinatie

Overpronatie en supinatie kan bij iedereen voorkomen. Alleen hebben veel mensen het pas in de gaten als ze klachten gaan krijgen. Aanwijsbare oorzaken kunnen zijn een gewichtstoename of zwangerschap, schoenen met een slappe hiel, schoenen met te weinig ondersteuning onder de voetboog, andere aanwezige klachten zoals hielspoor en een staand beroep. 

Als de voet is doorgezakt, dan kan die zich niet goed afzetten. Je ziet dan ook dat het onderbeen naar binnen draait wanneer de loopbeweging wordt afgemaakt. Omdat je voeten aan de basis staan van je hele bewegingsapparaat, kan dit reacties geven in het hele lichaam. Je lichaam zal namelijk ergens anders de verkeerde stand van de voeten corrigeren. Vaak zien we knieklachten, maar ook kan overpronatie de oorzaak zijn van rugklachten, schouder- en nekklachten.

Veel voorkomende klachten bij supinatie zijn enkelklachten, knie-, heup- en rugklachten.

Mysole-overpronatie
Mysole-overpronatie

Inlegzolen voor overpronatie en supinatie

Om blessures en klachten tegen te gaan is het dragen van corrigerende inlegzolen de meest effectieve oplossing. Oefeningen worden aangeraden, maar die zijn niet voldoende om overpronatie echt te laten verdwijnen. 

Je kunt steunzolen op maat laten maken bij een podotherapeut, maar de meeste mensen hebben voldoende baat bij een Mysole steunzool voor overpronatie. Deze voldoen aan de juiste eisen: een stevige ondersteuning voor de voetboog, een hielkuip om de enkels te ondersteunen en een dempend voetbed voor de middenvoetsbeentjes. 

Overigens zijn deze inlegzolen ook geschikt voor ouderen, sporters en mensen die langdurig moeten staan voor hun beroepsuitoefening.

Hieronder staan de Mysole inlegzolen die geschikt zijn voor overpronatie of supinatie aan de voet.

inlegzolen geschikt voor overpronatie en supinatie