Werkdagen VOOR 15u BESTELD zelfde dag verzonden
GRATIS VERZENDING Nederland en België
NIET GOED GELD TERUG 30 dagen bedenktijd
Werkdagen VOOR 15.00 BESTELD zelfde dag verzonden
Home | Mysole Blog artikelen | Veel voorkomende voetklachten in de winter

We staan weer aan de poort van een nieuwe winterperiode. Een mooie tijd van het jaar met sneeuw, warme chocomelk, wintersport, kerst en oud en nieuw. Helaas zien we in deze periode een stijging bij een aantal specifieke voetklachten in dit koudere jaargetij. In dit artikel noemen de klachten die in de wintertijd vaker terugkomen en hoe ze je herkent.

De klachten

Wintervoeten / Wintertenen (Perniosis)

Wintervoeten of wintertenen (Perniosis) is een typische voetklacht voor in de wintertijd. De symptomen en verloop kunnen heel verschillend zijn. Het ontstaat meestal door een verstoring in de bloedcirculatie.

Symptomen van wintervoeten of wintertenen:

 • Branderige en jeukende huid
 • Lokale paarse of rode verkleuring
 • Zwelling
 • Pijn en drukplekken
 • Voetkrampen
 • Blaren, wondjes en ontstekingen (in een verder stadium)
 • Tenen voelen alsof ze gloeien, maar zijn eigenlijk ijskoud als een ander er aan voelt

Deze symptomen kunnen ook op handen, vingers, oren, neus, polsen, het onderbeen of op de buitenkant van de dijen voorkomen. De Mysole Special Thermo is gemaakt van zuiver lamswol en houdt de voeten warm. Door de anatomische vorm biedt de inlegzool ondersteuning en comfort. Deze inlegzolen kunnen preventief werken en klachten voorkomen.

Voetklachten in de winter

Fenomeen van Raynaud

Het fenomeen van Raynaud is een aanval die 5 minuten tot wel een half uur kan duren. Zo’n aanval wordt veroorzaakt door een vaatkramp. De vaatkramp zorgt voor een vernauwing in het bloedvat. Om dat er geen of nauwelijks bloed naar je tenen stroomt, geeft dit een dood gevoel. Het fenomeen van Raynaud kan zich in twee vormen voordoen.

Primaire vorm
In deze vorm treedt de aanval zich in beide voeten gelijk op. Oorzaken zijn uitwendige prikkels, inwendige prikkels, koude omgeving of het aanraken van koude objecten. Deze vorm kan geen kwaad, maar wordt wel als lastig en met een schrik ervaren. De Mysole Basic Arctic en Mysole Basic Alpine zijn gemaakt van lamsvacht en schapenwol.
Deze inlegzool kunnen preventief werken door de voeten warm te houden.

Secundaire vorm
Deze vorm is vaak het gevolg van een onderliggende aandoening. Oorzaken kunnen reuma, vaataandoeningen, slagaderverkalking en medicatie (bètablokkers) zijn. Bij de secundaire vorm is het belangrijk dat de oorzaak behandeld wordt. Soms is hier medicatie of het doorsnijden van de zenuw voor nodig.

Alhoewel de secundaire vorm minder vaak voorkomt, is het altijd goed om bij twijfel een huisarts te raadplegen.

Artrose

Tijdens de wintermaanden hebben mensen vaker last van hun gewrichten. Dit komt doordat het koude weer er voor zorgt dat het bloed in het lichaam meer gaat stollen. Door het stollen is er een minder goede bloedcirculatie in de aderen en spieren rondom gewrichten. Hierdoor voelen je gewrichten stugger en stroever. Voor mensen met Artrose, die in het algemeen al pijn en/of stijfheid in gewrichten voelen, worden deze symptomen dus nog erger. De inlegzool voor diabetes- en reumaklachten van Medisole is specifiek ontwikkeld voor een betere bloedcirculatie en ondersteuning. Deze inlegzool werkt preventief en verminderd klachten.

Pijn in enkels en heupen door verkeerde schoeisel

Nu de warme zomerperiode voorbij is, verdwijnen ook de zomerkleren weer de kast in. Zo ook de slippers, dunne schoenen en bepaalde sneakers. Tijdens de winter komen daar de nodige Uggs, snowboots, regenlaarzen, schaatsen en ski- en/of snowboardschoenen voor in de plaats. Vooral de Uggs, snowboots en regenlaarzen zijn erg populair in deze periode. Dit komt doordat ze vaak lekker warm voor je voeten zijn, zowel binnen als buitens huis.

Helaas zijn deze schoeisels meestal niet goed voor je voeten. Ze bieden weinig steun en je voeten zitten er vaak losser in dan bij je alledaagse sneakers of werkschoenen. Door deze slechte omsluiting van je voet in de schoen, moeten je voeten harder werken, omdat prikkels vanuit je voet minder goed bij je hersenen aankomen. Hierdoor verdeel je je lichaamsgewicht verkeerd bij elke stap die je zet!

Zo kunnen er klachten ontstaan in o.a. je gewrichten, voeten, enkels, knieën, heupen of onderrug. De Mysole Special Anatomical en Mysole Special Stabilizer zijn uitstekende vervangers voor de huidige inlegzool in je schoen.
Ze vullen de schoen op en bieden ondersteuning, comfort en zijwaartse stabiliteit.

Verkeerd schoeisel

Shin splints

Shin splints, ofwel scheenbeenirritatie, is zeurende spierpijn, pijnsteken en vermoeidheid in de schenen. Dit loopt soms uit naar enkels en knieën. Shin splints ontstaan meestal na overbelasting en keert vaak terug zonder de juiste behandeling.

Oorzaken van shin splints:

 • Verkeerde schoenen
 • Verkeerde trainingsroutine
 • Verkeerde ondergrond
 • Oude blessure
 • Hypermobiele heupen
 • Zwakke spieren in de benen
 • Zware training na lange tijd niet getraind te hebben

De Sport lijn van Mysole heeft verschillende inlegzolen die ondersteuning bieden tijdens het beoefenen van diverse sporten.

Shin Splints

Advies bij het kiezen van inlegzolen

Heb je last van deze klachten of herken je een aantal symptomen? Aarzel niet om een afspraak met een podoloog, orthopeed of huisarts te maken!
Heb je advies nodig voor het kiezen van een inlegzool? Gebruik onze inlegzool keuzehulp of bel +31 (0) 416 20 91 70

Samenvatting

In de winterperiode komen verschillende voetklachten vaker voor. Wintervoeten of Wintertenen (Perniosis) ontstaan door verstoring van de bloedcirculatie en tonen symptomen als branderige en jeukende huis, paarse of rode verkleuring, zwelling, pijn- en drukplekken, voetkrampen en blaren (ontstekingen) in een verder stadium.

Het fenomeen van Raynaud veroorzaakt vaatkramp, leidend tot een dood gevoel in de tenen, met een primaire vorm door interne en externe prikkels en een secundaire vorm als gevolg van onderliggende aandoeningen.

Artrose klachten nemen toe in de winter doordat koud weer het bloed laat stollen, wat resulteert in verminderde bloedcirculatie en stijfheid rond gewrichten. Verkeerd schoeisel, zoals Uggs en snowboots, populair vanwege hun warmte, kan leiden tot klachten in gewrichten, voeten, enkels, knieën, heupen of onderrug, omdat ze vaak weinig steun bieden en losser zitten.

Shin splint, of scheenbeenirritatie, veroorzaakt zeurende spierpijn en vermoeidheid in de schenen, en kunnen ontstaan door factoren zoals verkeerde schoenen, trainingsroutine, ondergrond, oude blessures, hypermobiele heupen, zwakke spieren in de benen of intense training na een periode van inactiviteit.

Bekijk meteen:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00